Afspraken maken

Wat hoor je jezelf 20 keer per dag zeggen tegen de kinderen?

Het is goed om hier eens over na te denken, want dat zijn de zaken die jij het belangrijkste vindt. Stel hierover een vijftal regels op samen met je kind(eren). Geloof het of niet maar kinderen hebben grenzen nodig om te weten wat er van hen verwacht wordt en hoe ze zich moeten gedragen. Noteer ze zodat je kind(eren) weten wat ze moeten doen en niet wat ze niet moeten doen. Een voorbeeld: zeg niet: geen smartphone aan tafel, zeg liever: tijdens het eten parkeren we de smartphone.

Geef kinderen duidelijke en rustige instructies als je van hen iets verwacht. Een voorbeeld: zeg niet: ruim op, zeg liever: raap al het speelgoed dat op de grond ligt op en stop het terug in de speelgoedkoffer.
Zorg dat je kinderen je kunnen horen en zien als je een instructie geeft (en roep dus niet vanuit de keuken dat ze hun tablet moeten uitzetten). Als wij op onze smartphone zitten horen wij ook niet wat onze kinderen in de andere kamer aan hun Barbie vertellen.

Oefening:
Kleur en teken samen met je kind vijf regels voor in huis en hang deze op een zichtbare plaats.
In de oefening hieronder kan je 4 voorbeelden van huisregels terugvinden. Er zijn ook lege kaartjes voorzien om zelf een regel op te stellen.

Meer weten?
Ga naar de Home-pagina en klik onderaan op ‘Waar kan ik terecht?’. Klik vervolgens op het tabblad ‘leuk online‘. Daar kan je o.a. de structuurkaartjes van Klasse terugvinden en de pictogrammen van Sclera. Deze kunnen je helpen om je instructie of huisregels aan je kind te tonen.