Wat is het?

‘Zelfzorg, daar heb ik toch geen tijd voor!’ Een zeer bekend in de oren klinkende reactie en zeker ook een begrijpelijke reactie. Want ook wij, diegene die hier zitten te verkondigen hoe belangrijk zelfzorg is, vinden het niet altijd even makkelijk om aan zelfzorg te doen.

Toch is het cliché’ pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgenpure waarheid. Vergelijk het met de veiligheidsinstructies in een vliegtuig, die zeggen ook dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en dan pas het zuurstofmasker van je kind.

Het belang van zelfzorg wordt nog duidelijker aan de hand van onderstaande getuigenis. Is dit herkenbaar voor je?

Mijn kindje slaapt over het algemeen vrij goed door . Maar vorige week donderdag was een verschrikkelijke nacht . Mijn dochtertje lag heel de nacht te woelen en ik ben 7 keer moeten opstaan. De dag erna probeerde ik na te denken over waarom deze nacht anders was dan alle andere nachten. Toen ik ineens tot het besef kwam dat ik zelf een ontzettend stressvolle dag achter te rug had en ik de stress van het werk nog steeds niet van me af kon zetten toen ik thuis was. Dit had duidelijk een effect op mijn dochter.”

– Mama van 3 kinderen

Zoals het woord het al zegt, is de betekenis van zelfzorg letterlijk ‘voor jezelf zorgen‘. Maar wat houdt dat dan in voor jezelf zorgen? Dit is voor iedereen anders! Er is ook niet zoiets als de juiste manier om voor jezelf te zorgen. Niemand kan jou vertellen hoe je het beste voor jezelf zorgt. Ook wij niet, we kunnen enkel maar tips geven!

Voor je verder gaat kan het helpend zijn om even na te denken over wat zelfzorg voor jou betekent. Dit kan je doen aan de hand van onderstaande oefening.

Oefening:
Wat betekent zelfzorg voor jou?