Complimenten

Alle ouders weten dit en het klinkt clich√© maar hoe meer positieve aandacht je je kind geeft, hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen en hoe beter ze zich in hun vel voelen. Door hen complimentjes te geven, houden kinderen gewenst gedrag langer vol en gaan ze vaker gewenst gedrag tonen.

Wacht ook niet altijd op het resultaat, maar geef je kind al een complimentje bij een inspanning. Bijvoorbeeld: wacht niet tot je kind alles heeft opgeruimd, maar geef hem al een complimentje als hij begint op te ruimen. ‘Wat goed dat je aan het opruimen bent!’

Geef af en toe eens een compliment zonder woorden. Een knipoog, een high five, een schouderklopje. Zoek welk soort complimenten je kind het fijnst vindt. Dit is namelijk voor elk kind anders.

Voor jonge kinderen kan je het compliment ook laten zien door bijvoorbeeld een sticker op hun hand te kleven of hen een dikke duim te geven.

Tip:
Wanneer je kind iets niet doet, geef dan een compliment aan broer of zus die het wel doet. Dit werkt vaak beter dan aan je kind te zeggen wat het niet moet doen. Een voorbeeld: je kindje eet niet met mes en vork en haar zus doet dit wel. Zeg dan tegen de zus ‘Wauw, wat knap dat je met mes en vork eet!’. Je zal merken dat je ander kindje ook met mes en vork zal gaan eten omdat ze ook een complimentje van je wil.

Oefening:
Brievenbus voor complimentjes

Oefening:
Vul onderstaande complimentenkaartjes in voor je kind(eren). Idee: stop een complimentenkaartje in de brooddoos van je kind.